Vereffeningswerkzaamdheden

De vereffening is het afwikkelen van een nalatenschap volgens formele regels. De regels die je dient op te volgen lijken veel op de regels voor het afwikkelen van een faillissement. De vereffeningsprocedure treedt automatisch in werking wanneer er door één van de erfgenamen beneficiair is aanvaard. Een beneficiaire aanvaarding heeft tot gevolg dat er vaak een rechterlijk toezicht is, schuldeisers moeten worden opgeroepen en een boedelbeschrijving moet worden opgemaakt.

Nu zitten er aan de vereffening vele haken en ogen, waardoor het voor een leek vaak een onbegonnen werk lijkt aan deze werkzaamheden te voldoen. Het inschakelen van een persoon met enige ervaring in de vereffeningsprocedure kan veel problemen en aansprakelijkheid voorkomen. Als vereffenaar ben je namelijk aansprakelijk, indien je tekort schiet als vereffenaar.

Mocht men toch de vereffeningsprocedure zelf in willen gaan, dan is het vaak aan te raden de rechtbank te verzoeken de vereffening op te heffen of ontheffing te vragen.