Besparen Erfbelasting (successierecht)

Erfbelasting betalen wanneer u een erfenis ontvangt

Wanneer u een erfenis ontvangt moet u hier waarschijnlijk erfbelasting over betalen aan de Belastingdienst. Het te betalen bedrag is afhankelijk van de hoogte van de erfenis en uw relatie met de overledene. Ook als u een legaat krijgt, en soms bij een uitkering uit een levensverzekering, moet u erfbelasting betalen. De Familiejurist kan u helpen te besparen op de te betalen erfbelasting.

Vrijstellingen

Er zijn wel vrijstellingen, afhankelijk van uw relatie met de overledene. Partners hebben een hoge vrijstelling en grootouders of vrienden een lage. De vrijstellingen worden van de waarde van uw erfenis afgehaald. U betaalt erfbelasting over de waarde die dan overblijft.

Aangifte doen

Als er in het testament een executeur is benoemd, dan moet deze executeur de aangifte erfbelasting doen voor alle erfgenamen. Is er geen executeur, dan doen de erfgenamen dit zelf.

U ontvangt automatisch een aangiftebrief van de Belastingdienst. Is dat niet zo, dan moet u er zelf achteraan. De aangifte voor de erfbelasting moet namelijk binnen acht maanden na het overlijden ontvangen zijn door de Belastingdienst. De Familiejurist kan u hierbij adviseren en helpen.

Waarde van bezittingen

Bij de aangifte geeft u precies op wat de bezittingen waren op het moment van overlijden. Het kan zijn dat hiervoor taxatierapporten moeten komen, bijvoorbeeld voor huizen, sieraden of kunstvoorwerpen.

Schulden en uitvaartkosten

De schulden van de overledene en de kosten voor de begrafenis of crematie mag u voor de erfbelasting aftrekken van de waarde van de erfenis. Voor de notariskosten, taxatiekosten en de beloning van de executeur geldt dit niet.

Bericht van de Belastingdienst

Normaal gesproken ontvangt u binnen drie maanden na uw aangifte een definitieve aanslag erfbelasting van de Belastingdienst, zodat u weet of u erfbelasting moet betalen en hoeveel. Over de erfbelasting moet u soms ook belastingrente betalen. Deze wordt berekend vanaf acht maanden na het overlijden.

U kunt ook eerst een voorlopige aanslag erfbelasting aanvragen. Hiermee kunt u voorkomen dat u veel belastingrente moet betalen.

short content

Heeft u een erfenis ontvangen? De Familiejurist Amsterdam kan u helpen te besparen op de te betalen erfbelasting. Vraag direct een offerte aan!