Akte van overdracht woning of onderneming ouders aan kinderen

Het overdragen van de woning of de onderneming aan de kinderen gebeurt vaak pas na het overlijden van de eerste of beide ouders, maar dit kan ook al gebeuren tijdens leven van de ouders.

Een belangrijk voordeel hiervan is dat er veel belasting kan worden bespaard. Neem bijvoorbeeld het overdragen van een woning. Wanneer de ouiders een kleinere woning willen gaan kopen of huren kunnen zij hun woning overdragen aan de kinderen. Zoals wellicht bekend is er de mogelijkheid een kind €100.000 te schenken voor het 40e levensjaar, wanneer dit bedrag wordt gebruikt voor de aanschaf van een woning. Wanneer we de woning zouden overdragen bij overlijden zouden de kinderen hierover 10 tot 20% belasting betalen. Wanneer we denken aan een onderneming, kunnen we denken aan bijvoorbeeld een aandelenoverdracht.

Nu kan het overdragen tijdens leven ook duurder uitpakken dan wanneer dit gebeurt na het overlijden van de ouders en zijn er vele hindernissen te nemen zoals de overdrachtsbelasting, de schenkbelasting, erfbelasting, inkomstenbelasting en fictiebepalingen die er alsnog voor kunnen zorgen dat de overdracht negatie uitpakt.

Kortom….het is dus altijd belangrijk u hieromtrent goed te laten informeren.